HUISVESTING KONIJNEN

 Als opvang hebben wij het welzijn van de konijnen voorop staan. Daarom hanteren wij minimale maten voor de huisvesting van de konijnen die vanuit onze opvang herplaatst worden.
Konijnen zijn intelligente dieren die ruimte en uitdaging nodig hebben, van nature hebben zij ook een grote leefomgeving.
Zij hebben die mooie grote achterpoten niet van Moeder Natuur gekregen om in een klein standaard hokje door te brengen ;-)
In zo'n hokje kunnen konijnen hooguit 2 of 3 sprongetjes maken, Aangezien ze vrij "huppelig" zijn vinden ze dat juist fijn.
Het hok moet liefst met de achterkant tegen een schutting of muur o.i.d., zodat de konijnen zoveel mogelijk beschut kunnen zitten tegen wind en regen.
Let ook op en kijk naar de hokken voor u ze koopt, koop geen hokken met het trapje in het midden of binnen in de slaap ruimte, want dan heeft het konijn bijna geen slaap ruimte.
 
De maten die we minimaal vragen voor de rennen zijn:
Dwerg/kleine konijnen minimaal  2 meter bij 2meter of in andere vormen
Middelgrote konijnen minimaal  4 bij 2 meter of in andere vormen
Grote konijnen minimaal 6 a 8 bij 2 meter of in andere vormen
Natuurlijk zijn dit de globale maten van de rennen en uiteraard moet de afschermde ren aan het hok vast gemaakt worden, dat kan ook met een net of met gaas. U wilt immers niet dat u konijn door een roofvogel of ander dier meegenomen word.

Bovenstaande is het minimum maar natuurlijk is groter altijd leuker, zowel voor u als baasje als voor de konijnen want zij zullen laten zien dat ze blij zijn..!
Huizepluis vind dat een konijn geen konijn is omdat konijnen groeps dieren zijn.
Vinden we dat er minstens twee konijnen bij elkaar moeten zitten, zodat ze een maatje hebben zo voorkom je ook ziektes en vervuiling want ze houden elkaar ook schoon.
Want konijnen zijn echte groeps dieren.

Natuurlijk moeten ze altijd voorzien zijn van een degelijk schuilhok dat minimaal 120 bij 50 moet zijn en hier geld ook weer hoe groter de konijnen hoe groter het schuilhok uiteraard.

----------------------------------------------------

HIERONDER VINDT U VOORBEELDEN VAN HUISVESTINGEN DIE WIJ TOEGESTUURD KREGEN VAN MENSEN DIE HUIZE PLUIS KONIJNEN HEBBEN GEADOPTEERD

De deurtjes van de hokken kunnen helemaal open en op de bodem van het hok staat de kunststof onderbak van een grote kooi, die voor het schoonmaken zo uit het hok gepakt kan worden.

Dus fijne hokken voor baas en konijnen!Mooi binnen voorbeeld is het onderstaande hok met ren.Liz heeft een buitenhok wit geschilderd en dat levert dit prachtige resultaat op.Hieronder zien we het El Dorado van Jesse en Maudy.Onderstaand verblijf is een leuke natuurlijke omgeving voor de konijnen.

Een wilg in de ren waar de konijnen veilig aan kunnen knagen,
wat ook nog eens heel goed is voor hun gebit :-)
De konijnen hebben dag en nacht de beschikking over de ren.Hieronder is op een leuke manier een stuk van de tuin afgezet voor het konijnenverblijf.

Vanuit huis is er goed zicht op de konijnen.
En ook 's nachts hebben ze voldoende ruimte in het schuilhok.Onderstaande ren is via internet (puppyren, merk Starline) te bestellen.
Dezelfde ren gebruiken wij in de opvang als koppelren.
Stevig, degelijk en hoog genoeg, voor de meeste konijnen ;-)
En heel handig vanwege het deurtje.
Waardoor je zelf makkelijk de ren in en uit kunt stappen!!
De ren is in verschillende hoogtes verkrijgbaar.Hieronder een ren van maar liefst 100 m²!! waar 2 Vlaamse reuzen wonen

en 3 middelgrote konijnen.Onder: een blik in het schuurtje c.q. nachthok.

Hier lijken zelf Vlaamse Reuzen klein!
Hieronder wonen 3 koppels bij Claire en Arno in mooie, zelfgemaakte rennen.Onder: In deze prachtige ren wonen 2 koppels. Het nachthok is in de schuur.Onder: Dit hok is al heel ruim en veilig.

Als de baasjes thuis zijn dan mogen ze ook nog door de hele tuin....en onderstaande ren in de lengte, aangepast aan de beschikbare ruimte.

Op de foto hieronder een zelfgemaakte ren met als basis een kant-en-klare pergola
van de bouwmarkt .En hieronder zien we de "Koniëre" van Thera's konijnengroep.

Wat een paleis! In het dichte gedeelte staan alle binnenhokken voor de
respectievelijke konijnenstellen.


Hieronder de ren van vrijwilliger Floor. De konijnen zijn Vlaamse Reuzen,

ze zitten helemaal rechts naast de schuur waar een groot binnenhok is gemaakt
met verschillende plateaus.Deze pagina wordt nog verder aangevuld. Heeft u ook mooie foto's van uw ruime verblijf?
Stuur ze dan op en wie weet plaatsen wij uw foto!

Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.